Håndvask, køkken, S4, M4, Reflex.jpg
General

Процедури і практики ХАССП в сегменті HoReCa

10/07/2019

Яким чином впровадити процедури і практики ХАССП на підприємствах харчової промисловості та в сегменті HoReCa?

З 20 вересня 2019 року запровадження принципів і процедур ХАССП стає обов'язковим для всіх підприємств України, чия діяльність пов'язана з харчовим виробництвом і продуктами харчування. Зміни торкнуться як підприємств громадського харчування (ресторани, кафе, їдальні тощо), так і підприємств, що виробляють харчові продукти (фабрики, кондитерські, пекарні тощо), незалежно від їх виробничої потужності, розміру та чисельності персоналу. Це стане останнім етапом реалізації змін регулювання підприємств, що працюють у сфері харчової промисловості, передбачених законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який набрав чинності ще у 2015 році.

Ми підготували для вас інформацію з відповідями на питання, що часто виникають.

Що таке стандарт ХАССП і де він застосовується?

Hazard Analysis and Critical Control Points - HACCP/ХАССП (аналіз ризиків та критичні контрольні точки) — стандарт, який передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку і управління небезпечними чинниками, що суттєво впливають на безпеку харчової продукції.

Підтвердженням застосування ХАССП на підприємстві харчової промисловості є розроблене керівництво по впровадженню стандарту HACCP на підприємстві та відповідність стандарту ДСТУ ISO 22000:2007 — «Системи управління безпечністю харчових продуктів».

Основна ідея ХАССП полягає у тому, щоб виявити і взяти під системний контроль всі етапи виробництва, на яких порушення технологічних і санітарних норм можуть призвести до непереборних або важко переборних наслідків для безпеки харчового продукту, що виготовляється.

Відповідно, сертифікація по ХАССП передбачає аналіз виробничих процесів та є обов'язковою для підприємств, чия діяльність пов'язана з харчовим виробництвом і продуктами харчування.

Чи продукція Tork сертифікована по ХАССП?

Так як сертифікація по ХАССП передбачає аналіз виробничих процесів на підприємстві харчової промисловості, продукція не може бути сертифікована за ХАССП.

Але при цьому використання гігієнічної продукції Tork на різних виробничих ділянках дозволяє підтримувати високі стандарти гігієни, і, відповідно, виконувати принципи ХАССП, необхідні для проходження підприємством сертифікації за ХАССП.

Наявність у продукції ТМ Tork дозволу на використання на харчовому виробництві підтверджує, що вона може бути використана на харчовому підприємстві, що працює за стандартами ХАССП.

Деякі продукти мають сертифікат HACCP International. Що це означає?

Важливо не плутати сертифікацію харчових підприємств за ХАССП та отримання сертифікату HACCP International.

HACCP International — добровільна сертифікація нехарчової продукції, що означає, що продукція схвалена для використання на харчовому підприємстві, що працює за принципами ХАССП. Даний сертифікат видається організацією HACCP International, яка не має відношення до сертифікації за стандартами HACCP.

Для продукції Tork роль такої сертифікації виконує дозвіл на використання на харчовому виробництві.

Які переваги при дотриманні принципів ХАССП?

Переваги дотримання принципів ХАССП є очевидними:

• довіра споживачів, що веде до збільшення продажів

• можливість виходу на нові ринки

• оптимізація витрат за рахунок стандартизації процедур, здійснення контролю, скорочення обсягів бракованої продукції

• підвищення продуктивності персоналу та його відповідальності за свої дії

Тому дотримання правил і норм гігієни в приміщеннях, призначених для виробництва продуктів харчування і готових страв, є однією з ключових вимог у переліку санітарних норм і основою дотримання концепції ХАССП. Адже саме з гігієни персоналу, який безпосередньо контактує з харчовими продуктами, починається безпека на харчовому виробництві або на професійній кухні ресторану.

Виробник професійної паперово-гігієнічної продукції торгова марка Tork допомагає підприємствам харчової індустрії і HoReCa підтримувати необхідні норми гігієнічної безпеки у всіх зонах переробки харчових продуктів та виробництва готових страв. Використовуючи накопичені за багаторічну історію роботи на українському ринку гігієни знання і міжнародний досвід, Tork розробляє і пропонує своїм клієнтам в сегменті харчових виробництв і HoReCa готові рішення для підтримки гігієни та проведення прибирання робочих поверхонь і обладнання, що безпосередньо контактують з харчовими продуктами.

Асортимент професійної паперово-гігієнічної продукції Tork і устаткування, що контролює її витрату, відповідає принципам ХАССП і відрізняється широкими можливостями застосування в харчовій промисловості і HoReCa.

Торгова марка Tork рекомендує використовувати на підприємствах, що працюють у сфері харчової промисловості та сегменті HoReCa, розроблені спільно з фахівцями в області ХАССП готові рішення для оснащення зони миття рук і робочого місця кухаря.

Щоб ознайомитися з рекомендаціями, завантажте файли, що представлені на даній сторінці.

Візерунок Завантажити